Blogs

De kunst van business software architectuur

Heb je het gevoel dat je softwaresystemen niet goed op elkaar aansluiten? Zorgen ze voor inefficiëntie, vertraagde processen en frustratie? Dan is het tijd voor verandering.

Met Business Software Architectuur kun je je IT-landschap transformeren en weer grip krijgen op je bedrijfsprocessen 

Dit is het eerste blog in een vierdelige blogserie over business software architectuur.

Wat is business software architectuur?

Business software architectuur is een verzameling van ontwerpen en een plan (Roadmap) waarin staat hoe software je bedrijfsprocessen ondersteunt. Het helpt je te begrijpen welke software welke processen ondersteunt en hoe alles is geïntegreerd. Het ontwerp is belangrijk om je IT-infrastructuur in kaart te brengen, te beheren en te optimaliseren. 

Business Software Architectuur fungeert als een krachtige versneller die je helpt om je bedrijfsdoelen sneller te bereiken. Door het toe te passen stel je de juiste vragen, maak je processen transparant, creëer je draagvlak en maak je gezamenlijke keuzes.

Dit leidt tot een alomvattend programma dat je tijdens de implementatie continu kunt bijsturen.

  • ‘Business’ Alle werkzaamheden binnen je bedrijf. Worden vaak processen genoemd en ondersteund door methodieken zoals BPMN (Business Process Modeling Notation) en IDEF0, die gebruikt worden om complexe processen te visualiseren en eenvoudig weer te geven.  
  • ‘Software’ omvat de digitale tools die deze werkzaamheden ondersteunen, van webapplicaties tot mobiele apps en de onderliggende IT-infrastructuur.  
  • ‘Architectuur’ De structuur en organisatie van deze software. Een goed doordachte architectuur zorgt ervoor dat alle onderdelen efficiënt samenwerken. 

De opbouw

Business Software Architectuur bestaat uit verschillende onderdelen die samen zorgen voor gestructureerde IT-ondersteuning:

  1. Proces- en informatieanalyse (blauwdruk): Document met een gedetailleerd overzicht van de huidige processen en de benodigde informatie om deze processen te ondersteunen.   
  2. Business Software toepassingsrichtlijnen: Beleidsdocument met richtlijnen voor implementatie en gebruik van softwaretoepassingen. 
  3. Solution mapping: Matrixdocument dat de procesblauwdruk, op basis van de toepassingsrichtlijnen, vertaalt naar de benodigde software. Het helpt bij het selecteren en implementeren van de juiste softwareoplossingen. 
  4. Het applicatielandschap: Ontwerpdocument met een visuele presentatie van de vereiste software en integraties. Voor elke fase van de roadmap wordt een dergelijk ontwerp gemaakt. 
  5. Roadmap: Programmadocument met stappen om de doelarchitectuur te bereiken. Het beschrijft de planning en implementatie.  

Het startpunt om te bouwen aan jouw digitale fundering.

Wanneer wordt het toegepast?

Business Software Architectuur helpt bij het optimaliseren van jouw IT-landschap in verschillende situaties:

  • Complexe vervangingsvraagstukken: Dit gebeurt wanneer bedrijven kampen met IT-achterstanden, veroorzaakt door jarenlange onderinvesteringen en een gebrek aan bewustzijn over IT-behoeften. Deze aanpak helpt bedrijven om technologieën beter af te stemmen op hun bedrijfsprocessen.
  • Na fusies en overnames: Na fusies of overnames is het cruciaal om verschillende systemen en werkwijzen samen te brengen. Business Software Architectuur helpt hierbij door een uniforme manier van werken te faciliteren, zodat alle systemen goed op elkaar aansluiten.
  • Verlies van controle: Snelgroeiende of dynamische bedrijven hebben vaak moeite om de controle over processen en bijbehorende software te behouden. Business Software Architectuur helpt deze bedrijven om structuur aan te brengen en de controle terug te krijgen.
  • Problemen met doorgroeien/verder professionaliseren: Bedrijven die uit de start-upfase zijn gegroeid, hebben vaak moeite om verder te professionaliseren. Business Software Architectuur helpt bij het verbeteren van de IT-infrastructuur en het aanpassen aan de groeiende behoeften van het bedrijf.

Voordelen

Meest behaalde operationele voordelen zijn: 

  • Snelle implementaties: het wordt eenvoudig om kleinere projecten te definiëren en implementatierisico’s te minimaliseren. Zo heeft Skopos we bijvoorbeeld een Dynamics 365 Business Central implementatie van 3 maanden en een Oracle NetSuite implementatie van 6 maanden gerealiseerd. 
  • Totaaloplossingen: het wordt mogelijk om meerdere systemen tegelijk in gebruik te nemen voor een geïntegreerde en efficiënte werking van je IT-landschap. 
  • Doelgericht werken en maximale voorspelbaarheid: er ontstaat duidelijk overzicht van wat er voor, tijdens en na het eerste implementatieproject wordt opgepakt. Dit zorgt voor meer draagvlak, voortdurende verbetering en ‘rust in de tent’. 

Valkuilen

De volgende dingen moet je zeker vermijden bij het werken met Business Software Architectuur: 

  • Vooroordelen en verborgen belangen: Baseer je Business Software Architectuur en -beleid op feiten en kennis, niet op vooroordelen. Dit voorkomt een niet-passende architectuur en gefrustreerde medewerkers. 
  • Onjuist softwaregebruik en onlogische integraties: Gebruik software waarvoor het bedoeld is om logische integraties te waarborgen. Misbruik om persoonlijke voorkeuren kan leiden tot disfunctioneren en integratieproblemen. 
  • Oppervlakkige ontwerpen en onvoldoende toetsing: Zorg ervoor dat architectuurontwerpen diepgaand zijn en softwarevereisten grondig getest worden. Vertrouw niet op beloften, maar organiseer demo’s en ‘Proof of Concept’-opdrachten. 

De rol van Skopos bij uw business software architectuur

Bij Skopos begeleiden we je gedurende het hele traject. Van bewustwording en koersbepaling tot de daadwerkelijke realisatie van je Business Software Architectuur. Samen werken we naar een toekomstbestendige oplossing die perfect aansluit bij jouw bedrijfsdoelen.

Klaar om de grip op je IT-systemen terug te krijgen? Neem contact met ons op en ontdek hoe Business Software Architectuur jouw bedrijf kan transformeren.

    Meer lezen?

    Bekijk ook:

    Blogs

    Angst grootste obstakel voor nieuwe software.

    In de wereld van moderne bedrijfsvoering is verandering onvermijdelijk. Evolueren en meebewegen met de snel veranderende marktdynamiek is cruciaal voor het behalen van succes. Het is dan ook geen verrassing dat veel ondernemingen nadenken over het implementeren van nieuwe businesssoftware. Maar wat houdt hen tegen? Het antwoord is vaak angst. Angst voor het onbekende, angst voor de mogelijke obstakels onderweg. Maar laten we eerlijk zijn, als angst jouw droom van efficiëntie, groei en succes in de weg staat, dan doe je jezelf en je bedrijf tekort.

    Blogs

    “PLM? Zegt me niks!” – aldus de CFO!

    Veel bedrijven trekken aan een kar met vierkante wielen. De medewerkers zijn er zó druk mee dat er geen tijd overblijft om iets beters te bedenken. Door chaotische processen loopt de boel bepaald niet op rolletjes. Maar ach, we zijn eraan gewend geraakt…

    Blogs

    Change management in jouw verbetertraject: in 8 stappen naar een succesvolle verandering

    In de meeste aanvragen die wij krijgen, ligt de focus op ICT-systemen en functionaliteiten en is er weinig aandacht voor de mensen die met de tools moeten werken. Skopos pakt het anders aan. Natuurlijk helpen we je bij het vinden van business software waarmee je jouw bedrijfsprocessen zo effectief mogelijk kunt inrichten. Maar daarbij stellen we altijd de medewerkers centraal, net als de bedrijfsdoelen waaraan de software moet bijdragen. Een nieuw systeem is immers slechts een hulpmiddel – alleen mensen kunnen processen borgen en verbeteren.

    Onze aandacht voor de mensen en de veranderingen waar zij mee te maken krijgen bij nieuwe business software zit in alle facetten van onze werkmethode ingebakken. Benieuwd hoe we zorgen dat medewerkers verandering omarmen? Dát lees je in deze blog.