Blogs

Jouw ERP-vraagstuk gaat niet alleen over ERP - en dit is waarom niet

Voor veel bedrijven lijkt een nieuw ERP-systeem dé oplossing te zijn voor hun uitdagingen. ‘Lijkt’ inderdaad, want in gesprek met Skopos blijkt dan vaak dat dit nieuwe systeem wel een belangrijke deeloplossing kan zijn, maar zelden de gehele oplossing is. ERP vult tegenwoordig namelijk niet meer alle informatiebehoeften van je bedrijf in. Hoe komt dat? En wat betekent dit voor het vervolgtraject?

 

ERP vraagstuk

Processen analyseren en verbeteren

Dat bedrijven met een ERP-vraagstuk bij Skopos aankloppen, is volgens directeur Gerrit Vixseboxse niet vreemd. “Dit is immers het breedste softwaredomein en heeft binnen veel organisaties ook de meeste impact. Maar wat directies niet altijd scherp op de bril hebben, is dat ERP nooit een geïsoleerd thema is. En wat ook makkelijk vergeten wordt, is dat een softwarevraagstuk altijd gekoppeld moet worden aan de bedrijfsstrategie om rendement uit de software-investering te halen. Toch hebben managers bij vervanging van een verouderd systeem snel de neiging om simpelweg het oude systeem te vervangen door een nieuwe. Dan laat je veel potentie liggen: de verbinding van bedrijfsstrategie met ERP-software levert méér rendement op. Deze verbinding concretiseer je door specifieke processen te analyseren en verbeteren, die in lijn zijn met de strategische doelen. Dit is dan de basis voor verdere automatisering.”

ERP in combinatie met andere softwarepakketten

“Een ERP-software vraagstuk staat ook niet op zichzelf, omdat ERP de laatste jaren steeds meer moet (of mag) samenwerken met allerlei andere softwarepakketten”, gaat Vixseboxse verder. “In een productieomgeving is naast ERP bijvoorbeeld ook een manufacturing execution system (MES) nodig: een systeem dat de productieprocessen aanstuurt. Bedrijven met een uitgebreid magazijn hebben baat bij een warehouse management system (WMS). En bij bedrijven waar veel aan engineering of e-commerce wordt gedaan, zijn weer andere aanvullende softwareoplossingen aan de orde.”

Applicatiearchitectuur, een brede blik op business software

Vixseboxse: “In de samenwerking met Skopos wordt de blik op ERP dus verruimd. In een proces- en informatieanalyse – ook wel het blauwdruktraject genoemd – vragen we eerst alle kritieke bedrijfsprocessen uit. Op basis daarvan kijken we wat nodig is, en dat kan meer zijn dan van tevoren bedacht. We bedenken dus eerst de toekomstige procesarchitectuur voor het bedrijf en de supply chains, en vervolgens de applicatiearchitectuur: hoe en met welke applicaties gaan we automatiseren? Door deze toekomstige of verbeterde processen te ontwerpen, creëren we ook procesdenkers – een cruciale functie voor de toekomst van elke organisatie.”

Verschillende softwarepakketten koppelen

Wél is ERP vanwege de brede inzetbaarheid vaak de basis in de applicatiearchitectuur. Vixseboxse: “Kies je voor een groot ERP-systeem, dan heb je minder gekoppelde best-of-breed business apps nodig. Maar valt de keuze op een klein ERP-pakket, dan zoeken we voor bedrijfsprocessen als bijvoorbeeld planning, ecommerce of projecten losse pakketten die hiermee koppelen. We denken dan natuurlijk ook mee over hoe we een gebruiker met zo min mogelijk pakketten kunnen belasten, of hoe de verschillende pakketten zich voor de gebruiker tóch zoveel mogelijk als één oplossing kunnen gedragen. Zo blijft de totaaloplossing simpel en gebruiksvriendelijk. Met een integratieplatform as a service (iPaaS) – een cloudoplossing die door middel van slimme koppelingen gespecialiseerde applicaties met elkaar verbindt – voorkomen we een versnipperd applicatielandschap. Ook houden we er rekening mee dat de klant het ene pakket misschien sneller wil kunnen vervangen of upgraden dan het andere. De kans dat een financieel pakket na 5 jaar niet bruikbaar meer is, is klein. Maar bij andere bedrijfsprocessen – denk aan e-commerce – is de dynamiek van klanten, processen en systemen juist extreem hoog. Bedrijfsprocessen, en dus ook applicaties, zijn soms dynamischer en soms wat stabieler voor wat betreft wijzigingen.”

Suite van één softwareleverancier niet altijd de juiste oplossing

Steeds vaker valt de keuze tijdens de pakketselectie op een softwareleverancier die een zogeheten suite aanbiedt. “Het ERP-pakket is dan uit te breiden met allerlei modules van dezelfde leverancier”, legt Vixseboxse uit. “Het voordeel is dat alles perfect in elkaar past, alsof het Lego-blokjes zijn. Maar we blijven uiteraard kritisch. Is een bepaalde module in zo’n suite niet goed genoeg, of valt de integratie met andere software in de praktijk toch nog tegen? Dan onderzoeken we welk ander pakket we kunnen koppelen. En schuift de leverancier in dat geval een voorkeurspakket naar voren – een partner waar zij mee samenwerken dus – dan vertrouwen we daar ook niet blind op. Vaak zijn de beloftes van leveranciers nog wat mooier dan de dagelijkse praktijk, dus ons werk is vaak ook check-check-dubbelcheck.”

Softwareimplementatie: een Himalaya-avontuur met Skopos als gids

Heb je momenteel een ERP-vraagstuk en schrik je van bovenstaand verhaal? Dat is niet nodig, aldus Vixseboxse. “Bij Skopos zien we softwareimplementatie als het beklimmen van een Himalaya bergtop, waarbij een sherpa een welkome gids en verkenner is. We nemen voldoende pauzes om te evalueren, naar de top te kijken en te bepalen wat we nog moeten doen om daar te komen. Zo levert iedere bergetappe inzichten op die je voor de volgende etappe kunt gebruiken. Praktisch gezien houdt dit in dat wij in kleine projecten naar een einddoel toewerken. We houden daarbij rekening met de urgentie – sales staat misschien meer te springen om een nieuw pakket dan HR – met budget, met de business case én met beschikbare mensen. Door deze aanpak blijft het behapbaar om die bergtop te bereiken. Zelfs als jouw ERP-vraagstuk over veel meer dan alleen ERP blijkt te gaan.”

Bel mij!

Wil je hier eens met ons van gedachten wisselen, laat dan je gegevens en eventuele vragen achter op ons contactformulier. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op!